У вашої дитини з’явився власний гаджет. Якщо це не кнопковий телефон, а смартфон, то настав час поспілкуватись про месенджери. Messenger — це безкоштовний мобільний застосунок, який використовується для обміну миттєвими повідомленнями, фотографіями, відео, аудіозаписами та для спілкування у групових чатах. У цьому гайді ми розглянемо три найпопулярніші месенджери: Telegram, Viber та WhatsApp. Говоритимемо про вікові обмеження, правила користування, анонімні чати та боти.

Крім того, регулярні розмови з дітьми про безпеку в інтернеті є необхідними для формування корисних навичок із використання інтернету та соцмереж.

Про що саме розмовляти з дітьми:

✅ як розрізняти надійні та ненадійні джерела інформації та як налаштувати конфіденційність;
✅ не можна ділитися паролями власних акаунтів та не варто дружити з незнайомцями в соцмережах;
✅ важливість захисту своєї особистої інформації: використовувати правило білборда — двічі подумати, перш ніж публікувати або надсилати будь-який контент;
✅ важливість шанобливого ставлення до інших в інтернеті, наприклад, заохочуйте свою дитину залишати позитивні коментарі;
✅ те, що діти бачать в інтернеті, не завжди відповідає дійсності;
✅ що робити, якщо люди просять надати особисту інформацію, ображають в інтернеті, публікують незручні фотографії.

Загроза вербування українських підлітків

Ворог використовує сучасні технології як для проведення ІПСО, так і для вербування задля здійснення протиправних дій. Останнім часом фіксуються непоодинокі випадки спроб ворога вербування підлітків для скоєння диверсій.

Представниками спецслужб рф здійснюється підбір осіб, зокрема, з-поміж неповнолітніх, для вчинення диверсійних заходів на території України. Окрім цього українські підлітки провокуються на підтримання різних колабораційних течій шляхом їх примушування до публікацій відповідної інформації в соцмережах, месенджерах, нанесення провокативних написів на будинках тощо.

Російські спецслужби вербують дітей і пропозиціями легкого заробітку. Спочатку діти підписуються на певні Telegram канали, їм дають прості завдання: зробити написи на будівлях, розклеїти листівки з дискредитацією Збройних сил України, а вже потім спонукають переходити до агресивних дій – спалити трансформатори або автомобілі тощо.

Профілактичні заходи

Дітям потрібно роз’яснювати, що у війні, розв’язаній росією проти українського народу, ворог використовує будь-які інструменти для досягнення своїх протиправних цілей, отже діти повинні бути поінформовані щодо ризиків спілкування в мережі та розуміти, що про будь-які незаконні пропозиції потрібно повідомляти батькам та в поліцію.

Якщо помітили, що ваша дитина підписалась на сумнівні telegram-канали, і їй писали невідомі особи з пропозицією диверсій, необхідно в обов’язковому порядку заробити скриншот, для того, щоб зібрати докази, і все це передати до правоохоронних органів – звернутися до поліції за номером 102 або на сайті кіберполіції через відповідну форму зворотного зв’язку. Це буде вважатися зверненням про вчинення кримінального правопорушення.

Психологічні ризики

Як зазначають психологи, є можливі причини, що саме і роблять підлітків 13-17 років групою ризику, на яку звернули увагу спецслужби росії, для того, щоб дестабілізувати ситуацію у нашій країні. Ці причини дозволяють зрозуміти, чому для підлітків протиправні пропозиції рф наразі є дуже актуальними, чому вони їх зацікавлюють і, саме врахування цих особливостей, дозволяє провести роботу на упередження.

Причини лежать у площині фізіологічних особливостей розвитку підлітка: це вік, коли не сформовані ділянки мозку, які відповідають за критичне мислення, за можливість встановлювати причинно-наслідкові зв’язки. Підлітки не завжди здатні прогнозувати наслідки своїх вчинків, усвідомити наслідки будь-яких подій або вчинків інших людей. І, як результат, вони не повною мірою розуміють, що роблячи той чи інший начебто власний вибір, їх до цього вибору підштовхують несвідомо. А маючи недостатній рівень ще і правової компетентності, підлітки не усвідомлюють, які будуть за тим чи іншим вчинком наслідки та відповідальність.